FINÁLE OKRESNÍHO POHÁRU: Pravonín "A" - Přestavlky "A"

20.06.2015 14:00

PRAVONÍN – SOKOL PŘESTAVLKY 3:1 (1:1)

Do zápasu na kulečníkovém pažitu vstoupil lépe favorizovanější Pravonín, ale projektil P. Hocha z trestného kopu a střela Javorského nezamířily mezi brankové tyče. Ve 14. minutě přišel překvapivě úder na druhé straně. Kučera se postavil k trestnému kopu asi 30 metrů vzdáleném od branky soupeře, vypálil a lehce tečovaná střela překvapila brankáře Doškáře, který než se složil k zemi, byl míč v síti – 0:1.

Pravonín byl jako opařený, čehož mohly Přestavlky využít. Mastný zachytil špatnou rozehrávku obránců a řítil se na brankáře Doškáře, tomu udělal kličku, ale z úhlu zamířil levačkou vedle svatyně. Navíc se chytil za stehno a zápas pro něj skončil. Další šanci zlikvidoval parádně Doškář, když střelu Pivoňky ve skluzu po centru na zadní tyč, parádně vyrazil. „Hosté" přežili kritické chvíle a začali se tlačit před branku Přestavlk, hlavně byli nebezpeční ze vzduchu po standardních situacích. V nich kraloval L. Vlasák. První hlavičku vyrazil Toman, druhá letěla nad a do třetice se již kanonýr Pravonína trefil, když využil dlouhého autu Březiny – 1:1.

Ve druhém dějství byli zpočátku opět iniciativnější Pravonínští. První závar ještě s vypětím sil ustál brankář Toman, ale v 63. minutě již musel vytahovat míč ze své sítě, když se po centru Javorského prosadil z malého vápna P. Hoch – 2:1. Otočení stavu ale nepřineslo klid na kopačky favorita, naopak, ten se stáhl do obrany, což nebylo zrovna dobré řešení, navíc fauloval, což ocenil rozhodčí Rezek třemi žlutými kartami. Přestavlčtí se dostali do tlaku a valili za vyrovnáním, hlavně střídající Kondáš byl vidět, když jeho první střelu gólman vyrazil a druhý pěkný průnik zakončil vedle. Brambora po pěkném signálu z trestného kopu a přihrávce Sisla vyprášil rukavice Doškářovi, jenž si poradil i s hlavičkou Sisla, kterou vyrazil zpod břevna na roh.
Vyrovnání tak nepřišlo. Naopak Pravonínští v závěru podnikali nebezpečné brejky, které dvakrát špatně vyřešili a jednou zacílil L. Vlasák vedle branky. Až v poslední minutě dodal klid do jejich řad kanonýr P. Hoch, jenž po krásné kolmici Javorského uzavřel mezi nohy brankáře Tomana stav zápasu na 3:1.

Po posledním hvizdu rozhodčího Rezka vypukla v táboře Pravonína velká radost a hlavy hráčů byly skrápěny deštěm ze šampaňského.

Očima trenérů:

Pavel Svoboda, Sokol Pravonín

„Myslím si, že jsme vyhráli po zásluze, protože jsme měli po většinu zápasu více ze hry. Zbytečně jsme sice prohrávali, když při střele z trestného kopu asi brankář podklouzl, což se také stává. Trochu nás to zaskočilo a málem jsme dostali druhý gól. Začátky nám ale stejně jako v mistrácích nevycházejí. Zaplať pánbu jsme do přestávky vyrovnali a ve druhé půli otočili skóre. V posledních patnácti minutách jsme se zbytečně zatáhli, nehráli svojí hru, nepodrželi balón, soupeř nás zatlačil, chtěl vyrovnat, ale my jsme to takticky zvládli dobře a třetí gól přidali v závěru z protiútoku. Ač jsme měli herní převahu, tak jsme si moc šancí nevypracovali, a tak jsme z minima vytěžili maximum. Kluci jsou schopní podávat lepší výkony, ale asi jim svazovala nohy zodpovědnost vyhrát pohár, pro což si do Libže přijeli.

Je to završení nejlepší sezony v Pravoníně, a všichni tvrdí, že tolik bodů ještě nikdy nezískali. Hodně se nám povedlo jaro, které jsme v přeboru vyhráli a škoda, že jsme takhle nehráli i na podzim, mohli jsme být v tabulce ještě výš než pátí. Pokud by nám to v nové sezoně šlo stejně dobře jako na jaře, tak bych klukům přál, aby si zkusili i I. B třídu, ale museli by v ní trošku víc přidat, a hlavně víc trénovat a chtít na sobě pracovat. Na okres to stačí, ale na kraj už ne a kupovat tři, čtyři nové lidi by byla škoda. Měli by si to zkusit, ti, co by si to vykopali."

František Hájek, Sokol Přestavlky

„Pravonín hrál na jaře v přeboru výborně, vyhrával vysokými rozdíly a byl pro nás silným protivníkem. Navíc máme v mužstvu lazaret, tři zraněné hráče a až na druhou půli jsem si schovával kluky, kteří by jinak nastoupili od začátku, ale byli zranění a mohli jen kus zápasu. První poločas jsme se snažili uhrát a bonusem byl vstřelený gól. Vedení mohl pojistit Béla Mastný, ale při obejití brankáře netrefil z úhlu prázdnou branku a přitom si natáhl nebo natrhl sval. Pokud by to bylo 2:0, tak si myslím, že už bychom, vyhráli. Soupeř ale byl po většinu zápasu lepší a asi zaslouženě vyhrál. Bylo to hezké utkání, v pěkném areálu, a že jsme prohráli, to mě nemrzí, protože kluci vydali sebe maximum. Vyhrát může jen jeden a teď to byl Pravonín.

Beru i deváté místo v přeboru, protože jsme základní sestavu neměli kvůli zdravotním nebo pracovním zaneprázdnění ani jednou dvakrát po sobě stejnou. V základu jsme měli někdy i dva šestnáctileté dorostence, kteří dopoledne odehráli za dorost devadesát minut a to samé odpoledne i za áčko. Našel bych jen minimum utkání, kde jsem s přístupem kluků nebyl spokojený. Takže sezonu beru jako úspěšnou."
Zdroj: https://benesovsky.denik.cz/fotbal_region/ocima-treneru-20150620.html

Branky: 63. a 90. P. Hoch, 35. L. Vlasák – 14. Kučera.

Rozhodčí: Rezek – Průcha, M. Šíma. ŽK: M. Hoch, L. Vlasák, Javorský, Zavadil – Kučera. Diváci: 100.

Sokol Pravonín: Doškář – Kodeda, T. Babický, M. Hoch, Zavadil – Březina (57. Stránský), Javorský, Lejček, Marek Sibal – L. Vlasák, P. Hoch.

Sokol Přestavlky: Toman – Pivoňka, I. Novák, Sisel, Pantoflíček – Brambora, Kačírek, Kučera (57. Kondáš), M. Mrázek – Mastný (20. P. Mrázek), Pohůnek (70. M. Mikulanda).
Zdroj: https://benesovsky.denik.cz/fotbal_region/pravonin-zakoncil-paradni-sezonu-poharem-20150620.html