Jankov "A" 5 : 3 Pravonín "A"

26.09.2022 20:28

muži: Jankov "A" 5 : 3 Pravonín "A" - neděle - 25.09.2022 - 16:30 hodin - mistrovské utkání - rozhodčí: Tereba D. - Berenda K., Špička P. - branky: Brzek V., Jenšík J., Červeňák D. - zápis o utkání zde

report z utkání:

Tak tentokrát se mi píše komentář hodně těžce. Bláznivý průběh utkání se špatným koncem pro nás a navíc zranění Dana Doškáře. Při pohledu do historie se mi vybavuje trochu podobný průběh zápasu před 3 lety v Nespekách, kdy jsme také prohospodařili vedení 3:0 a druhý poločas jsme totálně nezvládli. A přitom první část hry přímo snová. Utkání nahoru dolu, časté šance na obou stranách rovnoměrně pro obě mužstva. Ale my za zády s vynikajícím brankářem Danem Doškářem, který vše s bravurou vyřešil a hlavně s lepší střeleckou produktivitou, která nás dostala postupně do pohodlného vedení 3:0, které jsme drželi ještě na začátku druhého poločasu.

Tady se, ale paradoxně začala naše cesta do ztracena. Přestali jsme hrát jakoby ve slepé víře, že se nemůže nic stát. Soupeř je známý svojí zarputilostí a důraznou hrou, kterou jsme mu naší pasivitou, ztrátou koncentrace a bojovnosti, umožnili plně rozvinout. Jeho útoky zejména po pravé straně se na nás valily jeden za druhým a téměř každý skončil nebezpečím pro naší bránu. Ani ne po minutě co jsme zvýšili náskok na 3:0 se hned prosadili domácí a to je dostalo ještě více do sedla. My jsme neudrželi míč v předu a všechny ztráty vedly k rychlým protiútokům domácích. Jejich důrazná útočná snaha přinášela stálé nebezpečí pro naší bránu a spoustu soubojů, které jsme museli svádět ve vápně k odvracení jejich ataků. V trvalé permanenci a pod tlakem byl náš brankář, který několikrát zabránil gólu, ale také schytal v soubojích hodně ran. Po jednom z mnoha soubojů při vyrážení míče a nekontrolovaném dopadu si zranil nohu a musel z utkání odstoupit. Tím byl náš osud definitivně zpečetěn. Pepa Jenšík si obětavě stoupnul do brány, ale zase chyběl ve předu , kde do té doby sváděl desítky tvrdých soubojů a vázal na sebe obranu soupeře. Pokud má rozhodčí chránit ofenzivní hráče před tvrdou hrou tak tady se to v tomto případě příliš nepotvrdilo. Domácí šly za vítězstvím jako buldoci a my jsme dohrávali neorganizovaně a v chaosu.

Ale jak běželi minuty a chronologie zápasu.

Při opatrném začátku se soupeři oťukávali a pozorně bránili.

Ve 4. min náš první nebezpečný útok končí nepřesnou střelou. Z protiútoku domácí zahrozil, ale i jejich koncovka skončila střelou nad bránu

Sérii standardek z rohů nebo PVK řešili s jistotou naši obránci a Dan Doškář.

13. min rychlý protiútok domácích vyřešil Dan výtečně, když vyrazil nohou střelu po zemi na zadní tyč.

16. min důrazný atak našich při získání balonu a na hranici vápna Tomas Rut střelou po zemi zakončuje těsně vedle tyče soupeřovi brány.

Hned z protiútoku v té samé minutě nás soupeř po rychlé kombinaci přečísluje , ale nedává svoji „loženku“. Hned další soupeřovo zakončení vykopává Dan opět nohou míč směřující „po ledě“ do naší branky.

22 min vybojovaný míč Jirkou Blažkem na půli, jeho rychlé založení akce, přihrávka na Vaška Brzka ten se uvolňuje, hladce obchází dva hráče a z levé strany prostřeluje povedenou přízemní ranou golmana i v bráně zaskakujícího obránce.

Hned ve 24 min další naše šance po samostatné akci přihrává Vašek Brzek přesně volnému Pepovi Jenšíkovi a ten podél brankáře zvyšuje na 2:0

Šokovaní domácí nám umožnují další gólové příležitosti, ale ty už se nám nedaří proměňovat.

V závěru poločasu se dostali domácí opět do hry, ale koncovky po rohu a z PVK se jim zatím nedařily.

Rozhodčí pouští oboustranně hodně kontaktní hru a je k vidění dost tvrdých zákroků.

Druhý poločas na nás domácí vlétli, ale v počátku jsme stíhali útokům úspěšně čelit. Navíc se nám povedla útočná akce v 55. min. Po dlouhém míči na Pepu Jenšíka, který byl faulován, nechává HR výhodu, ke střele z 18 m se dostal Tomáš Rut, brankář míč vyrazil ke kopačkám Dana Červeňáka, který trefil z první k tyči a zvýšil na 0:3.

Naše ztráta koncentrace a nedůslednost byla potrestána hned po 2 min, když se po centru z levé strany také po střele bez přípravy trefuje domácí útočník Matoušek.

Domácí stupňují převahu a zejména po standardkách neustále hrozí nebezpečí pro naši bránu.

Dan v bráně chytá zázračně, ale při jednom zákroku, kdy zabránil gólu se zranil, zkusil to pokračovat, ale pak musel stejně odkulhat ze hřiště. Obětavě ho v bráně nahrazuje Pepa. Vše se proti nám otočilo a osud zápasu vzali do rukou tedy spíše do nohou, domácí. V rozmezí 73. až 85. minuty rozebrali opakovaně naši obranu, čtyřikrát skórovali a otočili původně pro ně beznadějně vypadající výsledek utkání ve svůj prospěch.

Co říci na závěr. Nikdy nespoléhat na náskok ve skóre. Je třeba bojovat, hrát koncentrovaně vždy až do konce. Fotbal je nejznámější kolektivní hra, ale stále umí přinést velké zvraty a překvapení, když pro to hrající mužstva vytvoří způsobem hry příslušné podmínky.

z jankovského webu:

Jankov předvedl velkolepý obrat proti těžkému soupeři z Pravonína. Hattricem se blýskl opět kanonýr M. Svoboda.

Na krásně přirpavenou plochu do Jankova přijelo mužstvo z Pravonína, které se zatím prezentovalo výbornými výkony v obranné i v útočné fázi hry. Od začátku utkání se hrál především fotbal mezi šestnáctkami a soupeři se spíše  ,,oťukávali". Přesto jsme si dokázali par střeleckých příležitostí vytvořit, šance většinou ale skončily na výborně chytajícím brankáři Doškářovi. Hosté hrozili především po našich chybách v obranné fázi, které byly důsledek kvalitního útočného pressinku hostí. Utkání se hrálo ve výborném tempu nahoru a dolu a první změna utkání přišla po individuální akci Brzka, který se dokázal uvolnit v poktuovém území svou šikovnost a prostřelil Malíka 0:1. O necelé 2 minuty přišla pro nás další pohroma, kdy Jenšík z velkého vápna po kombinační akci upravil skóre na 0:2. My jsem v této fázi hry bohužel nedokázali reagovat a nše hra končila v předfinální fází utkání. Do kabin jsme tak odcházeli s dvoubrankovým mankem. 

V kabině nebyla nejlepší nálada ale jako tým, jsme se dokázali nahecovat s tím, že ještě zabojujeme. Do druhého poločasu jsme vstoupili velice aktivně, hned po rozehrávce mohl dá kontaktní branku  Svoboda ale sehal na Doškářovi. Po 10 minutách jsme si vypracovali další šance( Němeček, Matoušek ani Zach) nedokázali dostat míč do sítě hostující brány. Po 10 minutách našeho tlaku jsme propadli v záloze, střelu T. Ruta vyrazil Malík jen před Červeňáka, který upravil stav utkání na již 0:3. Ovšem to, co se stalo v dalších 35. minutách zůstane zaspáno dlouho v pamětí diváků i hráčů obou mužstev. Ihned z rozehrávky jsme na nepříznivý dokázali reagovat, na levé straně se uvolnil Matoušek a předložil Němečkovi centr, který konečně dokázal prostřelit Doškáře. O necelých pár minut později se opakovala šance akorát z druhé strany ale po centru  Zacha hlavičkoval na malém vápně Svobodo ale Doškář neuvěřitelným zákrokem vychytal jeho střelu. Po zákroku hostujícího brankáře Doškáře bylo rozhodčím zastaveno utkání pro potencionální zranění. Po ošetření ihned bohužel nepodržela obrana Doškáře a po centru Balíka dokázal na 2x poslat Míč do sítě M.Svoboda. V této fázi hry se utkání lámalo, jelikož přišlo střídání hostujícího brankáře Doškáře, který bohužel musel ze hry odstoupit. Od této fáze bylo na hřišti pouze naše mužstvo. Po další akci chtěl O.Zach poslat J.Němečka do úniky, průnikovou přihrávkou přečetl náhradní ,, brankář" Jenšík, který byl nucen vyběhnout až za hranici velkého vápna. Odkop se dostal k  J. Zajícovi, který střelou ze 40 metrů do prázdné branky překonal vše, co mu stálo v cestě. Utkání jsme tak dokázali dostat do remízového stavu. O další 3 minuty po rychle vhozeném autu se ke střele z vápna dostal M.Svoboda, který bombou vnějším nártem dokonal obrat v zápase.  Stav utkání tak byl 4:3. Hosté poté se snažili převzít otěže zápasu, dostali se k několika standartních situací, které skončili na obraně domácího mužstva. Nejnebezpečnější bylo především trio Brzek, Červeňák a Rut.T. ale ani jeden z nich už neměl moc sil, se stavem něco udělat. Tak se do hry vložil opět M.Svoboda, který se nejlépe zorientoval v pokutovém území hostů a střelou dokonal hattrick a konečné skóre zápasu na 5:3

Celé utkání bylo velice kvalitní od začátku do konečného hvizdu. Oba celky hráli kombinační, útočný fotbal. Hosté hráli velice kvalitně, bohužel měli smůlu, jelikož se jim zranila opora v bráně výborně chytající Doškář. Utkání byl ovýtečně řízeno i triem rozhodčích. Praovnínu přejeme do dalších kol hlavně brzké uzdravení Doškáře.